Jarret de Xai al Ví Negre amb Crema de Patata

Jarret-Xai amb Crema de patata al Ví Negre, Cuina de Nadal, Casolana, Jarrete de Cordero, l'Essència de la cuina, blog de cuina de la sònia

Ingredients per 4 persones:

4 jarrets de Xai
1 dent d'All
1 cullerada de Gingebre fresc ratllat
4 Tomàquets madurs
2 Cebes petites
1 branca de Canyella
1 pessic de Comí en pols
600 ml. de Vi negre
1 culleradeta de Mantega
Oli d'Oliva Verge Extra
Caldo de Verdures
Sal i Pebre

Per fer la crema de patata:

5 patates Monalisa
Oli d'Oliva Verge Extra
Sal
Un rajolí de crema de llet


Preparació:

Primer de tot, dir-vos que per fer aquesta recepta necessiteu unes 4 hores aproximadament, però es fan sols. 

Començarem posant els jarrets salats i empebrats en una cassola apta pel forn amb un raig d'oli i els daurem per tots els costats durant uns 10 minuts i els reservem en un plat. 

En la mateixa cassola, hi afegim una mica més d'oli i hi posem la ceba picada i el gingebre ratllat. 

Quan estigui la ceba transparent, hi afegim la branca de canyella, un pessic de comí i els tomàquets tallats a daus. Ho deixem tot a foc suau durant uns 5-10 minuts. (Mentrestant encenem el forn a 160ºC calor d'alt i a baix). 

Quan tinguem el sofregit a punt, hi afegim el vi i quan bulli hi posem els jarrets i els acabem de cobrir amb el caldo de verdures. Tapem tota la cassola amb paper d'alumini i la posem al forn durant unes 3 hores. Cada hora més o menys, traiem la cassola i els girem i els hi posem el suquet per sobre... Ja veureu que quan passin les tres hores quasi es desfan....

Un cop fets, els traiem del forn i posem els jarrets en una safata per que hem de colar la salsa pel xino i la posem en una olla al foc durant uns 45 minuts o una hora fins que es redueixi. La salsa es reduirà moltíssim i llavors es quan hi afegirem la mantega per que tingui un color més brillant.

Escalfem altra vegada el forn a 180ºC, i hi posem una safata amb els jarrets. Ho deixem uns minuts per que es quedin daurats i després hi afegim la salsa per sobre i ho deixem uns 6 minuts. 

Durant l'estona de forn, tenim temps de fer les patates:

Posem aigua en una olla a bullir amb les patates amb pela a dins. Les deixeu uns 45-50 minuts, sempre tenint en compte la mida de les patates. 
Un cop fetes, les peleu i les poseu dins el turmix, amb un bon raig d'oli, sal i pebre i un rajolí de crema de llet calenta. Mireu la textura, si hi falta més crema de llet, n'hi afegiu una miqueta més. 
Primer poseu-ne poqueta, i després si convé n'hi afegiu una miqueta més. 

Aquesta vegada l'he fet una miqueta espessa per que volia que s'aguantessin els jarrets a sobre....però això al vostre gust. 

Un cop feta la crema, ja podeu guarnir el plat. A sota hi poseu la patata, amb un motlle o sense i a sobre hi poseu el jarret amb la seva salsa.....

Està tant bo, que podria ser un dels plats d'aquest Nadal.